Korr-korr #2. Maria Muuk avatud leivatöötoas „Leibkonnaks saamine“
Laupäeval, 2. septembril kutsume teid osalema Lasnamäe paviljoni toiduteemalise üritustesarja „Korr-korr“ teises töötoas, kus küpsetame Maria Muuki juhendamisel koos leiba. Töötuba on avatud paviljoni lahtiolekuajal (kell 12–19), seega võib teiste küpsetajatega liituda igal ajal. Siiski soovitame varuda paar tundi, et proovida kätt juuretise-pärmileiva tegemisel, aga ka juba küpsenud tulemuse maitsmisel. Jahu, ahi, näpunäited ja kõik muud koostisosad on meie poolt. Maitseme küpsetisi üheskoos värskelt ahjust tulnuna ning kella 18 ja 19 vahel teeme musta leiva kõrvale päevast ka kokkuvõtteid. Üritusel osalemine on tasuta!
Maria Muuk hakkas küpsetama musta juuretiseleiba viis aastat tagasi Amsterdamis õppides. Nagu ta ise ütleb: „Sestsaadik on leib olnud minu jaoks kaaslane, kelle abil hapneda läbi keerulisest ainesest, leida kaassööjaid ja kergitada olulisi küsimusi. Leib juhib jahu, viljakasvatuse ja toiduringluse teemade kaudu mõtisklusteni selle üle, kuivõrd hapuks meie tööstussõltuvuses ühiskonnad lähiaastatel lähevad, milliseid tegevusi ja eluvorme oleks käesolevas ökokatastroofis kõige õigem kultiveerida ning kuidas nende tegevuste poole päriselt liikuda. Otsides vastuseid, olen suve jooksul kogunud kokku ammu fermenteerinud mõtteid, näiteid ja materjale ökokogukondluse kohta. Mõte maale isemajandavasse kollektiivi kolimisest tundub ühekorraga inspireeriv, hirmutav ja möödapääsmatu. Kust pihta hakata? Milliseid kogemusi, ideid ja ressursse saaksime jagada? Kuidas elada, tegutseda ja omada ühiselt ilma ebaõigluse ja võõrandumiseta? Leib kerkib ja annab meile aega arutamiseks.“
Maria Muuk on kogunud kogemusi kondiitri, graafilise disaineri, uurija-kirjutaja, kuraatori, kogukonnaaedniku ja peagi ka ehituspuusepana. Enamikul erialadest on ta kogenud läbipõlemist; viimasest kõrbemisest sündis Müürilehte artikkel pealkirjaga „Kuidas taaskasutada hinge?“: https://www.muurileht.ee/kuidas-taaskasutada-hinge/.
„Korr-korr“ on loengute, töötubade, vestluste ja ühiskokkamiste sari, mille raames astuvad Kunstihoone Lasnamäe paviljonis üles erinevad loojad ja mõtlejad, kelle töös on eriline koht toidul, selle valmistamisel ja jagamisel. Käesoleval sügisel korisevad Ulla Juske, Eva Järve, Hanna Piksarve, Maria Muuki, Sandra Kosorotova ja Üle Prahi kollektiivi kõhud.
Tule Kunstihoonesse, kunst avardab maailma!
Facebooki sündmus